Seniorlån

Er du nysgjerrig på om du kan få seniorlån? Kanskje du har hørt om andre som har fått seniorlån, og dermed har fått en bedre økonomisk hverdag?

Et seniorlån gis til privatpersoner som har fylt 60 år, og som eier og bor i egen bolig. Lånet gir deg muligheten til å frigjøre deler av sparepengene dine som er knyttet opp til boligen du eier. Et seniorlån er et rente- og avdragsfritt lån som utbetales månedlig eller årlig frem til du fyller 95 år. 

Seniorlånet gir deg større økonomisk frihet, og du kan bruke pengene til akkurat det du selv vil. Dersom du ønsker du å reise, utbedre boligen eller gi forskudd på arv kan et seniorlån være aktuelt. Det kan også være at du rett og slett bare ønsker litt mer penger å rutte med i hverdagen.  

Mer om seniorlån

Dersom du har nedbetalt boliglånet ditt helt eller delvis, kan søke om et seniorlån. Har du litt restgjeld på boliglånet ditt må dette konverteres til seniorlånet. 

Det kreves at du har fylt 60 år og bor i din egen bolig. Planlegger du å flytte i nærmeste fremtid, er seniorlån ikke aktuelt for deg. Banken tar pant i boligen din som sikkerhet for lånet, så hvis du flytter eller selger boligen må seniorlånet tilbakebetales med renter. Det samme gjelder dersom du flytter på sykehjem eller ved død. Skulle du falle fra, kan arvinger overta boligen ved å innfri lånet.

Du betaler ikke renter så lenge du bor i din bolig, men rentene plusses på seniorlånet månedlig. Du kan velge å avslutte seniorlånet når du vil, og det er kun når du ikke lenger bor i boligen at lånet må betales. 

Er verdien på boligen lavere enn lånet den dagen du eller dine arvinger skal betale tilbake lånet, vil banken dekke tapet. 

Du kan trekke fra påløpte renteutgifter på seniorlånet i skattemeldingen hvert år, noe som gir deg en ekstra skattefordel

Renter 

Renten på seniorlån ligger gjerne 1 – 1,5% høyere enn på et ordinært boliglån. I Norge er det rundt 10 banker som tilbyr denne lånetypen, og de forskjellige bankene fastsetter rentenivået internt. Dermed vil rentesatsen på seniorlån variere ut fra hvilken bank du velger. 

Vi anbefaler deg å søke om seniorlån gjennom oss, slik at vi kan innhente lånetilbud fra flere banker. Da vil du få muligheten til å sammenligne tilbudene, og velge det seniorlånet som har den laveste effektive renten.  

Hvor mye kan du låne?

Seniorlån har ingen inntektskrav slik andre lånetyper har. Det viktigste er at du har fylt 60 år og har nedbetalt det meste på ditt boliglån. Når det gjelder hvor mye du kan få i seniorlån avhenger dette av boligens verdi, din alder og boligens beliggenhet. 

Før du sender inn en lånesøknad, må du få en dokumentasjon på boligens markedsverdi. Det kreves vanligvis en e-takst, som utføres av en autorisert eiendomsmegler.

Låneeksempel på seniorlån

Effektiv rente 4,57%, kr. 1.000.000,-  o/15 år. Kostnad kr. 954.819,-. Totalt kr. 1.954.819,-.