Refinansiering av forbrukslån

Har du flere smålån og kreditter med høy effektiv rente? Da kan det være ønskelig for deg å samle dem til ett større lån for å oppnå lavere månedskostnader. 

Forbrukslån er som kjent et lån uten sikkerhet, og et stort antall nordmenn benytter forbrukslån til refinansiering, da dette gir økonomiske fordeler. Jo flere smålån og kreditter du betaler på, desto mer vil du kunne spare i renteutgifter og gebyrer hver måned. 

Et større forbrukslån har vanligvis betydelig lavere rentenivå enn det smålån og kredittkortgjeld har. 

I tillegg er refinansiering gunstig, siden du da slipper å betale termingebyr på alle dine smålån og kreditter. Du vil med andre ord spare store pengebeløp på å redusere antall gebyrer hver måned.

Det er også fordelaktig å refinansiere når du ønsker å få bedre oversikt over din private økonomi, slik at du kun har ett lån å forholde deg til. 

Refinansiering er første skritt til en bedre økonomisk hverdag

Mange dyre smålån og kreditter kan fort føre til at du får betalingsproblemer, der du står i fare for å havne i et økonomisk uføre. Har du pådratt deg mer usikret gjeld enn du kan klare å betjene, bør du snarest ta grep og vurdere refinansiering. 

Husk at det er ikke er mulig å få innvilget en søknad om et usikret lån til refinansiering hvis du har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker.

Ved refinansiering snur du den negative spiralen, og oppnår lavere månedskostnader. Det bidrar til å redusere dine økonomiske bekymringer, og kan hjelpe deg med å få kontroll på din privatøkonomi.

Lånesum 

De fleste banker som tilbyr lån uten sikkerhet til refinansiering har fastsatt en øvre utlånsgrense på kr. 500.000,-. Laveste lånesum er ofte satt til  kr. 10.000,-. 

Hvor mye du kan få innvilget til refinansiering, avhenger av flere faktorer, deriblant din personlige årsinntekt, gjeld, formue og alder. 

Bankene benytter ulike kredittopplysningsbyråer for å få informasjon om din betalingsevne og økonomi. Noen av de mest kjente byråene som leverer kredittvurdering til bankene er Creditsafe, Bisnode, Experian og Evry. Enkelte banker bruker Bisnode, mens andre samarbeider med for eksempel Experian.

Siden byråene opererer med forskjellige beregningsmodeller, vil du kunne oppnå bedre kredittscore i en bank enn i en annen. Det betyr dermed at du vil kunne få innvilget en høyere lånesum i en bank, mens en annen bank tilbyr deg en lavere sum. 

Benytter du vår tjeneste, får du innhentet tilbud fra mange ulike banker som tilbyr usikret lån til refinansiering. Da får du god oversikt over de forskjellige tilbudene, og kan velge det lånet som passer best for deg.

Nedbetalingstid 

Lån uten sikkerhet har vanligvis en maksimal nedbetalingstid på 5 år. Når det gjelder lån til refinansiering, vil du imidlertid kunne få innvilget en løpetid på inntil 15 år. Lang nedbetalingstid reduserer dine månedlige utgifter betraktelig, noe som er fordelaktig for personer med lavere inntekt.

Renter 

Siden de ulike bankene fastsetter rentesatsene internt, vil renten på lån til refinansiering variere ut fra hvilken bank du velger. Et lån uten sikkerhet har likevel betydelig høyere rentenivå enn et lån med sikkerhet. Derfor er det ekstra viktig å innhente tilbud fra flere banker og sammenligne kostnadene. 

Den gjennomsnittlige effektive renten på forbrukslån og usikret lån til refinansiering ligger gjerne mellom 12% og 14%. Til sammenligning ligger renten på kredittkortgjeld og smålån ofte et sted mellom 20% og 30%.

Din personlige kredittscore vil også påvirke hvilken rente akkurat du får på ditt lån til refinansiering, da denne fastsettes individuelt. 

Om refinansiering med betalingsanmerkning

Dersom du allerede har aktive inkassosaker, kan du lese mer om temaet under refinansiering med betalingsanmerkning. Dette er en mulighet der du kan søke om refinansiering til tross for at du har havnet i et økonomisk uføre. Det kreves imidlertid at du kan stille din bolig som sikkerhet for denne lånetypen, og på denne måte oppnå en ny økonomisk start.

Låneeksempel 

Effektiv rente 15,9%, kr. 100.000,-  o/5 år. Kostnad kr. 40.256,-. Totalt kr. 140.256,-.