Lån til hytte eller fritidsbolig

Vurderer du å ta opp et hyttelån? Enten du drømmer om hytte på fjellet eller ved sjøen, kan vi hjelpe deg med å innhente lånetilbud fra flere forskjellige banker. 

Det lønner seg alltid å sammenligne priser og vilkår på lån til hytte eller fritidsbolig før du bestemmer deg. Da får du muligheten til å velge hyttelånet som har de aller beste betingelsene. Du sparer dermed både tid og penger på å benytte vår gratis tjeneste, og tilbudene du mottar er uforpliktende.

Et hyttelån er akkurat det samme som et boliglån, bare at banken tar sikkerhet i hytten i stedet for i boligen. 

Rentenivå på hyttelån

Rentenivået på lån til hytte ligger noe høyere rente enn på boliglån. Dette skyldes flere forhold, blant annet at hytteprisene svinger mer enn boligprisene. Man kan heller ikke regne med samme prisstigning på hytter som på boliger. I tillegg er det tidvis vanskeligere å få solgt hytter i enkelte områder av landet.

Disse momentene bidrar til at banken tar en større risiko ved å låne ut penger til kjøp av hytte, og dermed setter renten noe høyere på denne lånetypen enn på boliglån.

Egenkapital

Når det gjelder lån til hytte er hovedregelen at må du som regel ha minst ¼ av kjøpesummen i egenkapital. Du kan altså låne opptil 75% av kjøpesummen i banken. 

Dersom du har ytterligere sikkerhet for lånet, vil som regel banken være villig til å låne deg opptil 100% av hyttens kjøpesum.

Eier du bolig, har du muligheten til å øke boliglånet ditt i stedet for å ta opp et separat hyttelån. På denne måten kan du få finansiert hytten til en lavere rente. Skaffer du deg en verdivurdering på boligen din, vil du finne ut hvor mye du har i egenkapital etter at du har trukket fra ditt resterende boliglån. 

Lånestørrelse til hytte

Hvor mye du kan låne til hytte eller annen fritidsbolig, avhenger blant annet av din betjeningsevne og hvor mye du har i egenkapital. 

I tillegg gjelder Boligforskriften frem til 2020, som er fastsatt av Finansdepartementet. Forskriften gir bankene begrensninger når det gjelder hvor mye de kan låne ut til bolig eller annen fast eiendom. 

Låneeksempel 

Effektiv rente 3,36%,kr. 2.000.000,- o/30 år. Kostnad kr. 1.156.033,-.Totalt kr. 3.156.033,-.