Byggelån

Leter du etter markedets beste betingelser på byggelån? Dersom du vil totalrenovere din bolig eller bygge nytt hus, kan du søke om byggelån for å finansiere prosjektet. 

Et byggelån er det samme som en byggekreditt, og lånet kan bare benyttes til byggeprosjekter. Et byggelån innvilges som regel kun for en begrenset periode – ofte maksimum 1 år. 

Les: Forbrukerrådets anbefalinger for deg som skal bygge bolig

Når husbyggingen eller renoveringen er ferdigstilt, vil byggelånet omgjøres til et ordinært boliglån.

Mer om byggelån

Får du innvilget et byggelån, vil lånet utbetales etterhvert som prosjektet ditt går fremover. Det er vanlig å kunne få inntil 2 millioner i byggelån, og pengene vil bli plassert på en byggelånskonto. Kostnadene til materialer, håndverkere og lignende  må imidlertid godkjennes av banken etterhvert som de kommer inn. Godkjente regninger til byggeprosessen trekkes deretter fra byggelånskontoen. 

Hvor mye akkurat du kan få i byggelån avhenger av din personlige økonomi, og spesielt inntekt, gjeld og betjeningsevne er viktige momenter. Hvor mye du kan stille i egenkapital påvirker også hvilken lånesum du får tildelt.

Banken stiller også krav om det må være fremdrift i byggeprosessen eller renoveringen, og du vil ha jevnlig kontakt med en rådgiver fra banken som tilbyr deg byggelån.

Kostnader på byggelån

Et byggelån har høyere rentesats enn et ordinært lån, og det er ikke uvanlig at den effektive renten ligger fra 7% og oppover. Byggelånet fungerer som en kontokreditt, og du betaler kun renter på beløp du har brukt til boligbyggingen.

De fleste banker som tilbyr byggelån, tar dessuten provisjon av lånerammen hvert kvartal, det vil si 4 ganger i året. Ofte ligger bankenes provisjon et sted mellom 0,3 – 0,5% av lånebeløpet.

Ved opprettelse av et byggelån tilkommer det et etableringsgebyr, som gjerne ligger et sted mellom kr. 2000,- og kr. 3500,-. Beløpet varierer imidlertid ut fra hvilken bank som tilbyr deg byggelån. 

Husk at et byggelån blir rimeligere jo kortere tid du bruker på byggeprosessen.

Husk dette før du søker om byggelån

Å skulle bygge ny bolig krever god planlegging, og før du sender inn en søknad om byggelån bør du ha nødvendige papirer i orden. Dette inkluderer følgende:

  • Kopi av dine 2 siste lønnsslipper og siste skattemelding
  • Kostnadsoverslag på byggeprosjektet ditt
  • Målebrev, tegninger og situasjonskart
  • Finansieringsplan
  • Forslag til kontrakt med et byggefirma

Hvordan finne billigst mulig byggelån

Det er alltid lurt å sammenligne priser og vilkår på byggelån før du sender inn en tilfeldig søknad. Siden både rentesatsene og gebyrene varierer ut fra hvilken bank du henvender deg til, er det mulig å spare mye penger på å velge det rimeligste lånetilbudet.

Velger du å benytte vår tjeneste, vil du helt uforpliktende motta lånetilbud fra flere banker. Dermed får du muligheten til å velge banken som kan tilby det billigste byggelånet. 

Du sparer også tid på å sende inn én søknaden til oss, da vi videreformidler din låneforspørsel til en rekke ledende banker helt kostnadsfritt.