Boliglån

Leter du etter markedets gunstigste boliglån? Enten du skal kjøpe bolig for første gang, eller ønsker å oppnå bedre rente på ditt eksisterende boliglån, kan vi hjelpe deg.

Ved å sende inn din søknad om lån til bolig får du muligheten til å sammenligne renter og kostnader på boliglån fra en rekke ulike banker. Dette betyr at du høyst sannsynlig oppnår langt bedre rente på ditt boliglån enn om du henvender deg til en tilfeldig bank.

Ulike typer av boliglån

Det er mange forskjellige typer av lån til bolig, og noen av disse er ordinære boliglån, rammelån, boliglån for unge, fastrentelån, mellomfinansiering, seniorlån og byggelån. Uansett hvilken lånetype du ønsker, kan vi hjelpe deg med å innhente tilbud fra flere anerkjente banker.

Egenkapital

Skal du kjøpe bolig for første gang, krever bankene at du har minst 15% av boligens kjøpesum i egenkapital. Det betyr at dersom du ønsker å kjøpe en leilighet eller annen bolig som koster 2,3 millioner kroner, må du ha 300.000 kroner i egenkapital for at du skal kunne få låne 2 millioner av banken. 

Ikke alle har tilstrekkelig med egenkapital til boligkjøp. En mulighet er at dine foreldre kan være kausjonister for boliglånet. Da vil banken ta pant i din foreldres bolig.

Hvor mye du kan låne til bolig

Hvor mye du kan få låne av banken til kjøp av bolig, avhenger av din private økonomi, og hvor mye du har i egenkapital. Din betjeningsevne beregnes ut fra en rekke faktorer, blant annet inntekt, gjeld, formue og hvor mye du betaler i faste utgifter hver måned. 

Ifølge Boligforskriften kan du ikke pådra deg mer gjeld enn 5 ganger din årsinntekt, og du må i tillegg kunne tåle en renteoppgang på 5%.

Oppnå bedre vilkår med å bytte bank

De senere år har det blitt svært populært å legge ut sitt eksisterende boliglån på anbud. Dette innebærer at du flytter lånet ditt til en annen bank som har bedre vilkår enn din nåværende. Da oppnår du lavere rente på boliglånet ditt, og du får mer økonomisk frihet.

Å flytte boliglånet fra en bank til en annen kalles gjerne for refinansiering av boliglån. Du tar opp et nytt lån for å nedbetale ditt gamle lån. Det er ikke komplisert å bytte bank, og i de fleste tilfeller tar prosessen kort tid. Den nye banken vil som regel være behjelpelig med å slette ditt gamle boliglån, og ordne med alt det praktiske i forbindelse med at du blir ny bankkunde.

Har du utestående kreditter i tilknytning til din nåværende bank, må du regne med å slette denne gjeldssummen innen du foretar et bankbytte. Din nye bank vil imidlertid ofte akseptere at du låner litt ekstra til nedbetaling av eventuelle kontokreditter. 

Du har også muligheten til å opprettholde kontoen i din gamle bank, selv om du velger å flytte boliglånet til en ny. 

Nedbetalingstid på boliglån

De aller fleste banker tilbyr 1 – 30 års nedbetalingstid på boliglån.

Låneeksempel

Effektiv rente 3,22%, kr. 2.000.000,-  o/25 år. Kostnad kr. 896.148,-. Totalt kr. 2.896.148,-.